Museer

Wiurilas Museer

Hem- och hästvagnsmuseum

I Wiurilas hem- och hästvagnsmuseer kan du göra en tidsresa till herrgårdens historia och bli delaktig i familjen Armfelts herrgårdsliv. Wiurilas hem- och hästvagnsmuseer är belägna i en magnifik ekonomibyggnad designad av C. L. Engel. Museivisningar för grupper ordnas med guide, men det är också möjligt att utforska museerna på egen hand.

Enskilt besök 10 €/person.

Adelsherrgård

Wiurilas huvudbyggnad har nu också öppnats för allmänheten för guidade turer. Herrgården är ritad av arkitekten C.F.Bassi.

Wiurilas herrgårdsmuseiturer

Du kan skräddarsy en guidad museumstur genom att välja antingen alla eller några av dessa:

· Herrgårdens historia
· Hästvagnsmuseum
· Hembygdsmuseum
· Huvudbyggnad

I Wiurilas museer kan du göra en tidsresa till herrgårdens historia och bli delaktig i familjen Armfelts herrgårdsliv. Wiurilas hem- och hästvagnsmuseer är belägna i en magnifik gårdsbyggnad designad av C. L. Engel.

På den guidade museivisningen berättas först om herrgårdens historia och lite om nutiden. Sedan utforskas museerna. I herrgårdens hemmuseum visas Wiurilas föremål från 1800-talet och framåt. Utställningen omfattar kläder, accessoarer, möbler, porslin, leksaker, arbetsredskap, bilder etc., samt information om personerna och släkterna som bott i Wiurilas herrgård.

I hästvagnsmuseet visas regionens herrgårdars färdmedel från 1700-talet och framåt. Samlingen innehåller 19 vagnar och 7 slädar, allt från små ponnykärror till stora spannsvagnar. I museets lokal finns epokens selar och tillbehör samt herrgårdens gamla smedja och träverkstad i miniatyr.

Wiurilas huvudbyggnad, som ligger cirka 300 meter från hem- och hästvagnsmuseerna, är ritad av arkitekten Bassi. Vi går till fots dit och klättrar upp för stentrapporna till andra våningen.

Språk: finska, svenska, engelska
Varaktighet: 1,5 h
Pris: 25 €/person (för grupper under 10 personer 250€)
Priset inkluderar: Guidning och inträde till museerna

Gruppbokningar:

Restaurang Sigrid